قرارداد مشارکت در ساخت نیز مانند تمامی مشارکتها و قراردادهای قانونی با خطراتی مواجه هستند که سرنوشت مشارکت و عمل حقوقی افراد را تهدید میکند.
این خطرات گاه بهصورت عمدی و خواسته و گاه غیرعمدی و ناخواسته افراد را درگیر نموده و شرایط ایدهآل قرارداد را تحتتأثیر قرار میدهد. بعضی از این موارد با پیشبینی در قرارداد و توافق اولیه قابلپیشگیری و حل است و بعضی از آنها نیازمند راهحلهای حقوقی پس از وقوع خطر هستند.
مشارکت در ساخت را چه خطراتی تهدید میکند؟
۱) فوت یکی از طرفین قرارداد مشارکتدرساخت:
در این صورت زمین مالک و یا اموال سازنده درگیر پروسه انحصار وراثت میشود و یا ادامه پروژه متوقف بر رضایت وراث میشود.
۲) ورشکستگی شرکت ساختوساز:
درصورتیکه یک شرکت طرف قرارداد مشارکتدرساخت باشد، منحلشدن شرکت و یا ورشکستگی شرکت میتواند سرنوشت مشارکت را تحتتأثیر قرار دهد و ادامه کار ساختوساز منوط به مراحل قانونی و درگیر پیچیدگیهای حقوقی شود.
۳)توقیف اموال طرفین قرارداد مشارکتدرساخت:
گاه بهحکم دادگاه، اموال صاحب زمین و یا سازنده توقیف میشود و ادامه ساختوساز بهصورت موقت یا دائمی ممکن نیست.
۴)حوادث قهری در پروژه مشارکت در ساخت:
در مواردی حوادث قهری مانند سیل و زلزله و… کار را متوقف میکند و یا بنای نیم ساخته را تخریب میکند. در این صورت تعهدات سازنده و حقوق صاحب زمین بهصورت نامشخص در میآید و یا دارای شرایط ویژهای میگردد.
۵)ایجاد خسارت در اثر عملیات ساخت:
در این صورت عمل سازنده در ساختوساز باعث آسیب به املاک اطراف و یا بهنوعی ایجاد مسئولیتهای مدنی و کیفری برای طرفین مشارکت در ساختمانسازی میشود. این موارد در اثر آسیب به اشخاص مانند عابران، کارگرها و…نیز به وقوع میپیوندند
۶) جرایم مشارکتدرساخت:
گاه یکی از طرفین قرارداد یا فردی خارج از پروژه تخلف و جرمی مربوط به پروژه مشارکتدرساخت مرتکب میشود که پیشرفت فیزیکی کار ساختوساز را سالها تحتتأثیر قرار میدهد و باعث میشود طرفین درگیر پروسه دادرسی قضایی و حقوقی بشوند.
مشاوران حقوقی و وکلای متخصص در امر مشارکتدرساخت باتوجهبه تجربه عملی و مطالعه و بررسی پروندهها میتوانند خطرات پرتکراری که قراردادهای مشارکتدرساخت را تهدید میکند شناسایی نمایند، و با ارائه شرطها و راهکارهایی در متن قرارداد مشارکتدرساخت از تحمیل خسارت در شرایط فوق پیشگیری نمایند.
همچنین پس از بروز هرکدام از خطرات با اقدامات سریع و بهموقع از گسترش خطر جلوگیری نمایند. راهحل موارد فوق بسته به شرایط کار و پرونده متفاوت است. این که در موارد فوق چه اقداماتی لازم است تا طرف مقابل کمترین ضرر را متحمل شود و چه اقداماتی پیشوپس از مصادیق فوق، ضامن ادامه و صحت قرارداد مشارکتدرساخت است را باید پس از بررسی دقیق شرایط کار و شرایط طرفین تعیین کرد.
وکلا و مشاوران حقوقی دیوان ملل در حل موانع خاص پروندههای مشارکت در ساخت و در زمینه کاهش مشکلات و خطرات مشارکت در ساخت همراه شما خواهند بود.